LETS (van Local Exchange Trading System ) is een moderne vorm van georganiseerde ruilhandel en naoberschap met mensen bij jou in de buurt.
LETS heeft zijn oorsprong in Canada. Begin jaren tachtig raakten daar velen werkloos vanwege faillissementen en een stagnerende economie. Mensen hadden te weinig geld en ruilen was een reddend alternatief.
Om niet afhankelijk te zijn van een 1 op 1 ruil en het eerlijk te laten verlopen werd het Lokaal Economisch Transactie Systeem (L.E.T.S.) geboren. De succesformule waaide al snel over naar de andere continenten. In ons land zette AktieStrohalm in 1994 in Amsterdam het eerste project op. Binnen enkele jaren ontstonden in Nederland meer dan honderd kringen. Zo ontstond een bloeiende, alternatieve economie, waarbij het welzijn van de mens en het milieu in de directe omgeving centraal staat, met als kenmerk: kleinschaligheid.

De LETS in Arnhem bestaat inmiddels al weer meer dan 20 jaar en heeft meer dan 60 leden. In deze tijd van individualisering en economische crisis zien we een gestage groei van ons ledenbestand. Dus dat betekent een interessant en uitgebreid aanbod. Uiteraard zien wij dit aantal graag nog verder stijgen!
Wil je bijdragen aan een mooie community, word dan nu lid.

Huishoudelijk werk, zoals strijken, schoonmaken, ramenlappen, naaien. Catering, tuinonderhoud, biologische groente, advies, computer, autovervoer, verhuizen, massage, coaching, workshops, psychische ondersteuning. Het (uit)lenen van aanhanger, hoge drukspuit, gereedschappen, kruiwagen, spelletjes, zomerhuis, boot. Oppas op huisdieren, kinderen. Ontspannende zaken zoals georganiseerde fiets- en wandeltochten, massage, reiki, varen… Zomaar een greep uit ons aanbod. Naast het aanbieden van diensten worden er ook goederen verhandeld tegen knopen. Boeken, kleding, zaden, lampen, verf, gordijnen…en wat je zelf allemaal bedenkt!

 Via de LETS is mijn sociale en economische netwerk in één klap enorm verrijkt.
 Door het verrichten van diensten kom je in contact met andere mensen en kunnen er waardevolle vriendschappen ontstaan.
 Via de LETS kan ik me bv laten masseren, hier heb ik anders geen geld voor.
 In de Letskring tellen mensen nog mee. Je kent, je helpt elkaar. Het is nog echt een SAMENleving.
 Het leven is via de LETS goedkoper geworden. Wat ik immers met knopen kan betalen kost me geen euro’s. Ook kan ik nu kopen bij de groothandel (Makro, Sligro, Bouwmaat).
 Pas mijn oude wasmachine laten repareren. Scheelde mij veel geld en goed voor het milieu.
 Als ik iets moest laten doen, voelde ik me bezwaard om vrienden of kinderen te vragen. Bij de LETS heb ik hier geen last van, ik betaal er immers voor met knopen die ik weer verdien met oppassen of het breien van een trui.
 In de winter als er sneeuw ligt en ik niet de deur uit kan, word ik geholpen door iemand met een auto.  Ik had een geweldige bruiloft. Via de LETS heb ik oa mijn bruidsboeket, uitnodigingen, catering, muziek, etc. geregeld.
 Via de LETS heb ik van mijn hobby, werk gemaakt, ben het verder gaan ontwikkelen en professionaliseren. Door de positieve feedback en een groeiende klantenkring werd ik steeds zelfverzekerder en heb ik de stap gewaagd naar een eigen zaakje.
 Via de LETS heb ik mijn talenten ontdekt, ontwikkeld en verder uitgediept.
 Er worden regelmatig leuke LETS activiteiten zoals uitjes, workshops, gezellige (k)letsmiddagen, huiskamerbijeenkomsten, enz. georganiseerd. Bv in de zomer ben ik met iemand mee wezen varen op zijn boot.
 Vele helpende handen en welwillende mensen staan tot je dienst.
 Ik ben er achter gekomen dat de essentie van het leven niets met geld te maken heeft, maar met het delen van geluk, liefde en ontplooien van passies en talenten. Bij de LETS kan ik hierin mijn ei kwijt. Bovendien is het informeler dan de ‘ echte’ maatschappij.
 Door mijn werkloosheid en vele nutteloze sollicitaties voelde ik me overbodig en geen volwaardig lid meer van deze maatschappij. Via de LETS blijf ik actief en houd ik mijn vaardigheden op peil. Ik heb weer zin in het leven gekregen en ben blij dat ik me weer nuttig kan maken.
 Ik heb een zomerhuisje waar ik eigenlijk alleen tijdens de vakanties gebruik van maak. Via de LETS laat ik er ook anderen van genieten en brengt het ook nog knopen op.
 Ik krijg eindelijk iets terug voor het (vrijwilligers)werk wat ik voor anderen doe.
 Ik kan zelf bepalen of, wat en wanneer ik iets wil doen.
 Je leert nieuwe mensen kennen en komt met andere ideeën in aanraking.
 Je kunt ervaring opdoen met klanten wanneer je een eigen bedrijf opstart.
 Ik besteed mijn strijkwerk uit. Hierdoor heb ik meer tijd om de dingen te doen die ik wel leuk vind zoals het invullen van bv de belastingen of computers.
 Het standaard tarief is 8 knopen per uur. Waar vind je daar tegenwoordig nog een vakman voor? Natuurlijk wordt er van mij verwacht dat ik ook voor dat bedrag mijn diensten aanbied.
 Ik kan zonder rente te hoeven betalen voor max. 100 / 240 knopen in de min staan.
 Knopen komen altijd ten goede aan mijn eigen omgeving. Ook zullen mijn knopen nooit voor dubieuze projecten of investeringen gebruikt worden. Knopen verdienen zonder er zelf iets voor te doen is niet mogelijk. Er is geen enkele vorm van rentevergoeding of handel in het ruilmiddel zelf.
 Ben net in Arnhem komen wonen en op deze manier leer ik snel leuke mensen kennen.
 Er zijn ook mogelijkheden om met andere Letskringen te ruilen. Zo kan ik bv in Amsterdam overnachten.
 De ruilkring is goed voor het milieu: je maakt gebruik van materialen en voertuigen die zich al binnen de ruilkring bevinden, zodat je ze niet nieuw hoeft aan te schaffen.
 Doordat je elkaars talenten en mogelijkheden benut, is er sprake van gelijkwaardigheid.
 Van een tegenstelling tussen arm en rijk is dan ook geen sprake en beiden doen er hun voordeel mee.

 Om mijn knopensaldo op peil te houden moet ik ook diensten uitvoeren, soms komt dat qua tijd niet altijd even goed uit of heb ik er geen zin in. Ik sta nu al weer een tijdje geblokkeerd.
 Soms is er een periode geen vraag naar mijn aangeboden diensten. Bv ik ben goed in counseling en coaching, helaas zijn er nu niet zoveel mensen die hier gebruik van willen maken en moet ik soms actief mensen benaderen. Ik merk wel dat wanneer ik mensen eenmaal ken, dit wel veel makkelijker gaat en de mond op mond reclame begint te werken. Daarom is het ook belangrijk dat ik de LETS activiteiten bezoek.
 Als ik mijn lidmaatschap wil opzeggen, moet ik mijn knopensaldo eerst op 0 brengen. Lukt dat niet binnen een van tevoren afgesproken perioden, dan moet ik vereffenen in euro’s (1 knoop is 1 euro).

Sociaal, daadkrachtig, positief, actief, creatief, komt afspraken na, gemeenschaps- en verantwoordelijkheidsgevoel, duurzaam, milieubewust, heeft iets te bieden qua kennis, vaardigheden, spullen of uitlenen hiervan (bv. gereedschappen).

De contributie is € 12 euro per jaar. Daarnaast betaal je 3 knopen contributie per maand. Concreet betekent dit een half uurtje werk per maand. Deze contributies betaal je om het Letssysteem draaiende te houden en activiteiten te organiseren.

Als je jouw lidmaatschap wilt opzeggen, moet je het knopensaldo eerst op 0 brengen. Lukt dat echt niet met handelen dan kun je vereffenen in euro’s (1 knoop is 1 euro).